ciasto drożdżowe

Ciasta drożdżowe i słodkie wypieki raczej nie kojarzą nam się z dietetycznymi potrawami, ale wcale nie musi tak być. W dobie mody na smukłą sylwetkę, ale też w dobie alarmujących ekspertów, którzy zajmują się problemem nadwagi w społeczeństwie, fit rozwiązania znajdują zastosowanie w każdej kategorii kulinarnej.

Nie chodzi przecież o to, aby zrezygnować ze wszystkich smacznych przekąsek, ale o to, żeby delikatnie je zmodyfikować i nie rezygnując z przyjemności walczyć z nadprogramowymi kilogramami. Fit ciasto drożdżowe jest odpowiedzią na potrzeby wielu osób, które chcą mieć smukłą sylwetkę, ale nie chcą rezygnować z ulubionych przekąsek.

Jak przygotować dietetyczne ciasto drożdżowe?

Przepisy na ciasta drożdżowe w wersji fit biją rekordy popularności. Wystarczy rzut okiem, żeby zorientować się, że w tym wypadku wciąż będziemy mieli do czynienia z pulchnym ciastem w takim samym stylu. Jedyne, co ulegnie zmianie, to ilość tłuszczu i cukru, którego w ciastach drożdżowych i tak nie ma zbyt wiele.

Tak, jak w przypadku tradycyjnego ciasta, musimy użyć odpowiedniej mąki typu 750 lub 550. Tym razem jednak tłuste mleko zastąpione jest chudszą wersją. W przypadku słodkich wypieków cukier można zastąpić znacznie mniej kalorycznymi substytutami. Należą do nich na przykład:

– ksylitol

– erytrytol

– stewia

– miód

Warto pamiętać o tym, że niektóre z naturalnych słodzików są nawet dziesięciokrotnie słodsze od cukru. Należy więc postępować dokładnie według wytycznych znajdujących się w przepisie, aby nie skończyło się na tym, że w cieście wymagającym dwóch łyżek cukru znajdzie się odpowiednik aż dwóch szklanek. Z kolei miód zapewni ciastu niepowtarzalny aromat i smak, a przede wszystkim jest o wiele zdrowszy od cukru.

Słone fit przekąski z ciasta drożdżowego

Jeśli chodzi o słone przekąski na bazie ciasta drożdżowego, proporcje w samym cieście nie zmieniają się. Tak, jak w przypadku słodkich ciast, warto zredukować ilość tłuszczu, korzystając z najchudszego mleka i dodając olej roślinny lub nieco mniej masła. Równie ważny jest dobór znacznie lżejszych dodatków. Poniżej znajduje się kilka wybranych propozycji:

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. W wersji dietetycznej nie powinno się mieszać szpinaku z serem greckim typu feta, ponieważ należy on do tłustych. Dobrze doprawiony szpinak w czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową będą równie pyszne.

– Drożdżowe bułeczki z szynką. Chuda szynka z kurczaka na drożdżowych bułeczkach z powodzeniem może zastąpić pieczony boczek, a z pewnością będzie mniej kaloryczna. Wystarczy posypać ją ulubionymi ziołami i lekko podpiec, a po chwili drugie śniadanie na wynos czy wytrawna przekąska będzie gotowa.

– Drożdżowe roladki z warzywami. Ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do tworzenia przekąsek, które podbiją każdą imprezę. W wersji fit można je nafaszerować niskokalorycznymi warzywami takimi, jak zielone szparagi, brokuły i czerwona papryka. Idealnie będą komponować się z dipem ze zblendowanych pomidorów z bazylią, oregano oraz solem i pieprzem.

By admin